SGK Anlaşmalı Özel Hastane Fark Ücretinin İadesi
Ülkemizde özel hastanelerin sağlıktan aldığı pay her geçen gün artmaktadır. Özel hastanelerin kolay ,hızlı ve konforlu hizmet sunması Birçok özel hastanenin sgk ile anlaşmalı olması nedenleriyle özel hastanelerin tercih edilme oranları artmaktadır. Ancak hizmete karşılık hastalardan talep ettikleri ''Sgk anlaşmalı özel hastaneler fark ücreti'' hasta ve hasta yakınları için ciddi bir sorundur. Nitekim özellikle acil müdahaleyi gerektiren durumlarda hasta ve hasta yakınlarının birinci önceliğinin en hızlı şekilde tedaviye başlanması olduğu için; bu durum özel sağlık kuruluşları tarafından suistimal edilebilmektedir. Böyle durumlarda sağlık hizmeti almak isteyen kişiler kendilerinden istenen ücretleri kabul etmek zorunda kalmaktadır. Kanuna aykırı şekilde talep edilen bu ücretleri ödeyen kişilerin sonrasında hastane fark ücretini geri alabilmesi mümkündür.
Sgk anlaşmalı özel hastaneler tarafından tahsil eilen fark ücretinin dava yoluyla geri alınması belirli şartların sağlanması halinde mümkündür.
Sgk anlasmali özel hastaneler fark ücreti İadesi İçin Gerekli Olan Şartlar
Hizmet alınan özel veya vakıf üniversitesi Hastanesinin SGK anlaşmalı hastane olması gerekmektedir.
Alınan hizmet karşılılığında yapılan ödemenin faturası veya dekontunun bulunması gerekmektedir. Fatura veya dekont bulunmayan ödemenin ispatı mümkün değildir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre belirlenmiş fark ücreti üst sınırının üzerinde ödeme alınmış olması,ilave ücret talep edilemeyecek kişilerden veya durumlardan birinin bulunmasına rağmen ücret talep edilmiş olması gerekmektedir.
Güncel duruma bakıldığında özel hastanelerin genellikle kanunen sgk özel hastane fark ücreti alınamayacak kişilere ilişkin düzenlemeler uyduğu ancak sıklıkla fark ücreti alınamayacak durumlara ilişkin düzenlemelere aykırı davrandığını gözlemlemekteyiz
.İlave Ücret Alınamayacak Haller
Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz.
a) Acil servislerde verilen ve “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
b) Yoğun bakım hizmetleri,
c) Yanık tedavisi hizmetleri,
d) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
e) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
f) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
g) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
h) Hemodiyaliz tedavileri,
i) Kardiyovasküler cerrahi işlemler (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç),
j) SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki işitsel implant işlemlerinden,
k) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler, (Ek 2 g de yeralan işlemler listesi için tıklayınız.)
İlave ücret alınamayacak hallerin bulunması veya tedavi gören kişinin ilave ücret alınamayacak kişilerden olması durumunda özel hastane fark ücreti adı altında tahsil edilmiş olan tüm ilave ücretlerin iadesini talep etmek mümkündür.
sgk anlaşmalı özel hastanelerin Kanuna aykırı olarak tahsil ettiği fark ücretinin il iadesine ilişkin uyuşmazlıklarda ilave ücret bedeline göre 2024 yılı için 104.000 TL nin altında tüketici hakem heyetine, toplam tutarın 104.000 TL nin üzerinde olması halinde ise tüketici mahkemelerine başvurulabilir.
Sgk anlaşmalı özel hastanelerin Kanuna aykırı olarak tahsil ettiği fark ücretinin il iadesine ilişkin uyuşmazlıklarda ilave ücret bedeline göre 2024 yılı için 104.000 TL nin altında tüketici hakem heyetine, toplam tutarın 104.000 TL nin üzerinde olması halinde ise tüketici mahkemelerine başvurulabilir.Tüketici mahkemelerinde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması zorunludur. Tüketici mahkemesinde arabuluculuk sonrasında gerçekleştirilecek yargılamada mahkemenin SGK ve sgk analaşmalı ilgili özel hastaneden talep edeceği epikriz ve diğer tıbbi dokümanlar ve SGK’ya fatura edilerek tahsil edilen miktara ilişkin evraklar üzerinden yapılacak bilirkişi incelemeleriyle fark ücretinin haklılığı ve geri iade edilen miktar hesaplanacaktır. Yapılan tespit sonucunda haksın olarak tahsil edilmiş olan kısım hastaya iade edilecektir. Fazladan alınan ücretin miktarına göre ödenen bedelin yüksek oranda geri alınması mümkündür. Hastanın vefat etmiş olması durumunda ise hasta yakınlarının ilgili davayı açma imkanı bulunmaktadır.
Av.Türker Fatih ÇİÇEK
Avukat/ İç Hastalıkları Uzman Hekimi
*Konuyla ilgili destek almak için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Comentarios