top of page
Ara

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İSTİFA EDEBİLİR Mİ?


Covid 19 Pandemisinin ilk döneminde Sağlık Çalışanlarının istifaları Sağlık Bakanlığı tarafından 27.03.2020 tarihinde ''Pandemi süreci kapsamında bu kararın alınmasını müteakip 3 ay boyunca, kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan/çalışmakta olan hiçbir sağlık personelinin ikinci bir duyuruya kadar görevlerinden/işlerinden ayrılmasına izin verilmemesi'' şeklindeki genelgesiyle kısıtlanmıştı. O dönem genelgeyle istifaların kısıtlanamayacağını ''SAĞLIK ÇALIŞANLARI SALGIN SÜRECİNDE İSTİFA EDEBİLİR Mİ?'' (okumak için üzerine tıklayınız.) başlıklı yazımda belirmiştim. Nitekim o dönem istifa dilekçesi vererek işe gitmemek suretiyle müstafi olan Sağlık Çalışanlarının ayrılışları yapılmamasına rağmen sözde istifa yasağı kalktıktan sonra haklarında yapılan soruşturmalar geçmişe yönelik olarak işe gitmedikleri tarihten itibaren MÜSTAFİ sayılmalarına karar verilerek sonuçlandırıldı.


27/10/2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık Çalışanlarının istifalarının kabul edilmeyeceği şeklinde yeni bir genelge yayınlandı. Daha önceki yazımı tekrar etmeden belirtmek istediğim husus Devlet Memurunun istifası kabule bağlı bir durum değildir. Normalde devlet memurları istifa ederken herhangi bir kurum veya kişiden kabul ve onay almazlar. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın istifaların kabul edilmeyeceği şeklindeki genelgesinin bir hükmü yoktur. Ayrıca kabule ve onaya gerek olsaydı dahi 657 sayılı kanunla verilen istifa hakkının genelgeyle yasaklanması hukuken mümkün değildir. Genelgeler yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek, herhangi bir konuyu aydınlatmak, bir duruma dikkat çekmek gibi amaçlarla ilgili yerlere ve ilgililere gönderilen yazılar olup kanunun emredici hükümlerine aykırı olamazlar. Kanunların emredici hükümlerine aykırı olan genelgelerin hükmü yoktur.


Sonuç olarak daha önceki yazımda da belirttiğim gibi devlet memurunun istifası genelge ile engellenebilecek bir süreç değildir. Müstafi olmak göze alındığı sürece istifa edilebilir. Ayrıca aldığım sorular üzerine eklemek isterim ki işe gitmeyen sağlık çalışanının polis zoruyla işe götürülmesi gibi bir durum mevcut durumda İnsan Hakları Sözleşmesinin 4. maddesinde belirtilen ''Zorla çalıştırma yasağı'' na aykırı olacağından mümkün değildir.


Av. Dr. Türker Fatih ÇİÇEK



YASAL UYARI: Bu internet sitesindeki bilgiler yalnızca bilgi verme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu içerik avukat-müvekkil ilişkisi kurmak amacı ile tasarlanmamıştır. Bu kapsamda, bu internet sitesinde yer alan bilgiler yürürlükte bulunan kanun, ve ikincil mevzuatta meydana gelen değişikliklere bağlı olarak güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. Bu kapsamda, bu sitedeki bilgileri kullanarak herhangi bir karar vermeden veya harekete geçmeden önce herhangi bir avukata yasal danışmanlık için başvurmanız gerekmektedir.



1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Özgür Pektaş
Özgür Pektaş
Apr 16, 2021

Sayın hocam, bir mahsuru yoksa soru sormak isterim. Memurun 10 gün işe gelmemesi durumunda 11. gün müstafi sayılacağını biliyoruz. Bir yandan hastanelerin süreci uzattığını ve sgkdan ayrılışı uzattığını, maaş yatırmaya devam ettiğini ve ileride iadesini talep ettiğini duyuyoruz. 11.günden sonra özel ve tıp dışı kuruluşlarda çalışmamızda hukuken bir sorun var mı ? Mantıken çalışacağım yer sigortamı başlatamayacak, ancak memur da değilim ? Çözüm öneriniz olur mu, şimdiden çok teşekkürler.

Like
bottom of page